راهنمای خرید شارژر و کابل شارژ انواع گوشی های موبایل
در این مقاله به معرفی بهترین شارژر و کابل شارژر برای گوشی های سامسونگ و اپل، بهترین شارژر 20 وات و 25 وات، بهترین شارژر بیسیم و فندکی و انواع مختلف کابل شارژر لایتنینگ، تایپ C و میکرو USB میپردازیم.
یکی از عواملی که میتواند بیشترین تأثیر را روی طول عمر مفید گوشی هوشمندتان بگذارد، بخش باتری و شارژ آن است که در صورت رعایت برخی دستورالعملهای موجود برای شارژ باتری و استفاده از شارژر و کابل شارژر استاندارد، میتوان تا حد زیادی سلامت باتری و درنتیجه عمر مفید گوشی را افزایش داد. بد نیست بدانید که وارد شدن آسیب به باتری میتواند به دیگر بخشهای گوشی نیز صدمه بزند؛ پس پیشنهاد میشود بیشازپیش این قضیه را جدی بگیرید. در ادامه با راهنمای خرید کابل شارژ و شارژر با ما همراه باشید.
یکی از ایراداتی که به گوشی سامسونگ میتوان وارد کرد، بخش شارژر آنها است؛ چراکه دو سری آخر پرچمداران سامسونگ به همراه آداپتور درون جعبه عرضه نمیشوند و همچنین گوشیهای میانردهای مانند A52 با شارژری ضعیفتر از حداکثر توانی که گوشی پشتیبانی میکند، عرضه میشوند که عموماً کیفیت مناسبی هم ندارند؛ البته در بحث حذف شارژر از درون جعبه طبق معمول اپل پیشتاز ماجرا بوده است و هنگام خرید گوشی اپل یا سامسونگ، نیاز دارید که شارژر مناسب آن را نیز تهیه کنید.
انواع استانداردهای شارژ سریع
سرعت در دنیای مدرن بسیار تعیینکننده است. اینترنت 5G، ماشینهای سریع، قطار سریعالسیر، غذای فوری (فستفود) و موارد دیگری که زندگی مدرن انسان را تشکیل میدهند، همگی به ریتم بالایی رسیدهاند. بحث فناوری شارژ نیز فارغ از این قضیه نیست؛ اما استانداردهای شارژ سریع معرفی شده چقدر با هم تفاوت دارند و آیا میتوان از یک شارژر فست شارژ برای انواع مختلف گوشیهای هوشمند استفاده کرد؟
فناوری شارژ Quick Charge کوالکام
کوالکام برای اولین بار در سال 2013 و با اسنپدراگون 600 اولین نسل کوییک شارژ را معرفی کرد که میتوانست ولتاژ 5 ولت را با شدت جریان 2 آمپر برای شارژ باتری گوشی هوشمند ارائه دهد که معادل توان 10 وات بود. در ادامه، کوییک شارژ نسل دوم در سال 2015 معرفی شد که با ثابت نگه داشتن آمپراژ، ولتاژ را تا 9 ولت افزایش داد تا به توان 18 وات برای شارژ باتری گوشیهای هوشمند برسیم؛ البته با استفاده از فناوری QC 2.0 بیشتر توان 15 وات مورد استفاده قرار میگیرد؛ برای مثال آداپتیو فست شارژ سامسونگ و توربو پاور موتورولا برپایهی نسل دوم کوییک شارژ کوالکام هستند.
سرانجام در سال 2016 کوالکام با معرفی نسل سوم شارژ سریع، درست مانند پاوردلیوری، امکان استفاده از ولتاژهای مختلفی در بازهی 3?6 تا 22 ولت را برای شارژ شدن باتری گوشیهای هوشمند فراهم کرد. گفتنی است که در نسل دوم افزایش ولتاژ پلهپله بود و تنها ولتاژهایی مانند 5، 9، 12 و 20 ولت قابل استفاده بودند؛ البته کوالکام از میکروکنترلرهایی برای تشخیص شدت جریان و ولتاژ مناسب دستگاه مورد نظر استفاده میکند که با توجه به میزان باتری، درگاه ورودی و خروجی شارژر میتواند در تعیین ولتاژ مؤثر باشد؛ مثلاً اگر باتری گوشی زیر 20 درصد باشد، ولتاژ 12 ولت، باتری 50 درصد با ولتاژ 9 ولت و بالای 75 درصد از ولتاژ 5 ولت برای شارژ باتری استفاده خواهد شد.
در سال 2017 کوییک شارژ نسخهی چهار از راه رسید که درواقع همان نسخهی پیشین با ترکیب پاوردلیوری بود که میتوانست بهجای 18 وات به حداکثر توان 27 وات دست یابد؛ اما کوییک شارژ چهار پلاس،بیش از چیزی که اسم آن نشان میدهد تغییر داشت. این نسخه از کوییک شارژ کوالکام، براساس استاندارد USB پاوردلیوری 3.0 توسعه داده شده و شارژر مبتنی بر QC 4.0 میتواند با ولتاژهایی در بازهی 3 تا 11 ولت (در فواصل 20 میلیولت) و شدت جریانی در بازهی صفر تا 3 آمپر (با فواصل 50 میلیآمپر) توانی معادل 27 وات را تولید کند.
گوشی موبایل هایسنس مدل INFINITY H50 Zoom
USB پاور دلیوری
اولین نسخه از پاور دلیوری پیش از شارژ سریع کوالکام و در سال 2012 رونمایی شد که میتوانست پنج توان مختلف، از 10 تا 100 وات را ارائه دهد؛ گرچه در گوشیهای هوشمند نوع 18 وات آن با ترکیب ولتاژ 12 ولت و آمپراژ 1?5 آمپر استفاده شد. سال 2016 این استاندارد مورد بازبینی قرار گرفت و به پاور دلیوری 2 معرفی شد که بازهم تا حداکثر توان 100 وات را ارائه میداد؛ البته اینبار شدت جریان در فواصل پیوسته و دقیق کنترل میشد. برای انتقال این مقدار انرژی نیز از چهار جفت کابل قدرت یا ارت استفاده میشد. در نسل سوم پاور دلیوری کنترل روی ولتاژ بهبود پیدا کرد و توان تغییر ولتاژ در فواصل 20 میلیولت فراهم شد.
نکتهی قابلتوجه در این بین این است که باتریهای استاندارد لیتیومی با ولتاژی حدود 3?8 ولت کار میکنند؛ پس استفاده از ولتاژهای بالاتر نیازمند سختافزاری است که این ولتاژ را قبل از انتقال به باتری، کنترل کرده و کاهش دهد که این کار موجب تولید گرمای زیادی میشود و بهینه نبودن آن نیز مشکلزا است.
دلیل اینکه استانداردهای شارژ در تلاش هستند تا ولتاژ را تا حد ممکن پایین نگه دارند، محدودیت ولتاژ باتریهای لیتیومی است. مکشل دیگری که در توانهای بالا با آن مواجه هستیم، عدم پشتیبانی سیمهای نازک داخل کابلهای USB است که نمیتوانند توان زیادی را از خود عبور دهند؛ با اینکه USB-C از چهار جفت سیم قدرت یا ارت استفاده میکند، بازهم برای رسیدن به توان بالاتر نیازمند بالا بردن ولتاژ است.
معرفی ویژگی های گوشی ایفون 13 پرومکس
فناوری شارژ اختصاصی دیگر شرکتها
شارژ سریع VOOC و سوپر VOOC با عنوان فلش شارژ گوشیهای اپو را شارژ میکند که برای اولین بار در سال 2014 با افزایش شدت جریان تا 4 آمپر و استفاده از ولتاژ 5 ولت، شارژ سریع خود را ارائه کرد؛ همچنین وانپلاس از همین فناوری با عنوان «Dash شارژ» بهره میبرد که بعدها آنرا به «Warp شارژ» تغییر داد. هواوی در سال 2017 با عرضهی میت 10، اولین شارژ سریع شرکت را با عنوان «SuperCharge» معرفی کرد که با 5 ولت و 4?5 آمپر، توان 22?5 وات را ارائه میکرد. یک سال بعد این شکرت با رونمایی از میت 20 پرو، شارژ 40 واتی را با استفاده از ولتاژ 10 ولت و آمپراژ 4 آمپر فراهم کرد.
شارژ سریع مدیاتک با نام «Pump Express» یا «PE» در سال 2014 و مشابه قابلیتهای کوییک شارژ 2 کوالکام، معرفی شد و سپس در نسل دوم که سال 2015 معرفی شد، امکان تغییر ولتاژ از 5 تا 20 ولت در بازههای نیم ولتی، به آن اضافه شد. نسل سوم و چهارم PE درسالهای 2016 و 2017 برپایهی استاندارد پاور دلیوری ارائه شدند و Pump Express در نسخهی پلاس نسل چهارم، دقیقاً مانند کوییک شارژ پلاس نسل چهار عمل میکرد که برپایهی PD 3.0 بود.
شیائومی نیز که تا مدتها از نسخههای مختلف کوییک شارژ کوالکام استفاده میکرد، حالا فناوریهای شارژ سریع خود را با نامهای «می توربو شارژ» و «هایپر شارژ» دارد که تا در میانردههای این شرکت شارژ سریع تا 67 وات و در پرچمداران آن بالای 100 وات نیز مشاهده میشود که جدیدترین آنها توانایی شارژ صفر تا 100یک باتری 4?000 میلیآمپرساعتی را در کمتر از 10 دقیقه دارد.
چتبات ChatGPT تنها برایتان جوکهای بیمزه تعریف میکند
آیا شارژ سریع برای گوشی ضرر دارد؟
در ابتدا نکتهای که باید به خاطر داشته باشید این است که استفاده از آداپتور شارژ سریع با ولتاژهای زیاد، برای دستگاههای معمولی که برای شارژ سریع طراحی نشده است، میتواند به باتری دستگاه شما آسیب جدی وارد کند. این نظر هم وجود دارد که شارژ سریع حتی برای دستگاههایی با پشتیبانی از این فناوری نیز مضر است؛ چراکه در بلندمدت به باتری دستگاه آسیب میرساند و ظرفیت آنرا کاهش میدهد. بررسی این موضوع با توجه به گستردگی فناوریهای شارژ و افزایش تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند، مقالهای جداگانه را میطلبد، اما بهطور خلاصه هنوز هیچ دلیل محکم و قابلاعتمادی برای اثبات این ادعا وجود ندارد که شارژ سریع میتواند منجر به کاهش ظرفیت یا خرابی باتری شود.